Merimaskun, Rymättylän ja Velkuan kunnat yhdistyivät 1.1.2009 alkaen Naantalin kaupunkiin. Kirkkolain mukaan seurakuntajaon tulee noudattaa kuntajakoa. Kirkkohallitus päätti 13.8.2008, että Merimaskun, Naantalin ja Rymättylän seurakunnat muodostavat seurakuntayhtymän. Seurakunnallisesti Velkua on yhdistynyt Naantalin seurakuntaan jo vuoden 2005 alusta. Kirkkohallitus hyväksyi seurakuntayhtymän perussäännön 16.12.2008.

 

Seurakuntayhtymä hoitaa sille kirkkolaissa määrätyt talous- ja henkilöstöhallinnon tehtävät kuten kirkollisverotuksen, yhteisen tulonjaon, talousarvion, tilinpäätöksen ja tilintarkastuksen, palkanmaksun, työsuojelun, työterveyshuollon ja yhteistoiminnan. Lisäksi yhtymä hoitaa seurakuntien hyväksymässä perussäännössä sovitut asiat kuten yhteisen viestinnän, tietohallintopalvelut, ympäristötyön, kiinteistötoimen, rakennuttamisen ja hautaustoimen sekä seurakunnallisesta toiminnasta sairaalasielunhoidon, palvelevan puhelimen ja laitosdiakonian.

 

Seurakuntien toimintaa johtavat kirkkoherrat ja seurakuntaneuvostot. Kirkkoherranvirastot sijaitsevat ja toimivat kuten ennenkin. Seurakuntayhtymän toimielimiä ovat yhteinen kirkkovaltuusto ja yhteinen kirkkoneuvosto. Yhtymälle kuuluvia talous-, kiinteistö-, tietohallinto- ja henkilöstöasioita hoidetaan seurakuntayhtymän taloustoimistossa Naantalissa sekä Merimaskun ja Rymättylän seurakuntien palvelupisteissä.

 

Kaikilla seurakunnilla säilyy oma hautainhoitorahasto. Maksut ja korvaukset yhtenäistyvät.

 

Verotulot

Naantalin seurakuntayhtymälle arvioidaan kertyvän vuonna 2009 kirkollisverotuloa noin 3 150 000 euroa ja yhteisöverotuloa noin 450 000 euroa. Väliaikainen yhteinen kirkkovaltuusto päätti vuoden 2009 tuloveroprosentiksi 1,15.

 

Talousarvio

Naantalin seurakuntayhtymän yhteinen väliaikainen kirkkovaltuusto hyväksyi kuluvan vuoden talousarvion 18.12.

 

Vuoden 2009 painopistealueena on kehittää verkostoyhteistyötä yhtymän seurakuntien kesken eri työaloilla. Erityisenä painopistealueena on nuorisotyö, johon on saatu uusi virka Naantalin seurakuntaan. Seurakuntayhtymän strategia on vireillä.

 

Käyttötalousmenot ovat 4.1 milj. euroa ja investoinnit 0.4 milj euroa. Kolmen seuraavan vuoden investointeihin on suunniteltu käytettävän noin 3,5 milj. euroa, joista suurimman osan lohkaisee Naantalin kirkon sisätilojen peruskorjaus.  Suurin menoerä budjetissa on henkilöstömenot 2,5 milj. euroa.

 

Alijäämää muodostuu noin 460 000 euroa. Alijäämä katetaan aikaisempien vuosien ylijäämällä, jota seurakunnille on kertynyt yhteensä noin 2.8 milj. euroa.

 

Talousarvio on 260-sivuinen kirja, jossa on seurakuntayhtymän ja kolmen seurakunnan talousarviot. Paikallisseurakuntien talousarviot koostuvat hengellisen työn ja varsinaisen toiminnan määrärahoista.

  

Mitä tehdään

Kolmen seurakunnan työntekijöille ja luottamushenkilöille järjestetään koulutusta, yhteisiä keskustelu- ja suunnittelutilaisuuksia sekä yhteinen joulujuhla. Seurakunnille luodaan yhteinen puhelin ja tietojärjestelmä sekä kirkonkirjat digitoidaan. Perheasiain neuvottelukeskukseen saadaan rovastikunnallinen perheneuvoja, josta tulee yhtymälle noin 17 000 euron kustannus. Yhteyttä seurakuntien välillä edistetään mm. linja-autokuljetuksilla Naantalin, Merimaskun ja Rymättylän tilaisuuksiin.

 

Naantalissa järjestetään syksyllä miesten ilta, jonka budjetti on 6950 euroa. Vuorovaikusta lisätään mm. aloittamalla nettipappitoiminta. Diakoniatyön painopistettä siirretään enemmän laitosyhteyksistä kotikäyntityöhön ja diakonia-avustuksia lisätään 10 000 euroa vuodessa kolmen vuoden ajan. Kirkkoon hankitaan piano ja entinen siirretään Soiniemen leirikeskukseen rippikoulutyön käyttöön. Hautausmaalle ostetaan runko-ohjattava traktori, joka maksaa 40.000 euroa.

 

Tänä vuonna alkanutta Missiota jatketaan yhteistyössä eri työmuotojen kanssa, rahaa on varattu 12.500 euroa. Aikuistyössä panostetaan avioerojen ennaltaehkäisemiseen järjestämällä parisuhdekoulutusta, -risteilyjä ja –leirejä. Järjestetään myös Birgittapäivät ja Taizé-iltoja.

 

Pienryhmätoimintaa tuetaan kaikissa oppilaitoksissa perustamalla koulujen kanssa yhteistyössä ART-ryhmiä. Yhteistyötä koulujen kanssa lisätään myös kutsumalla 1.-2. luokkien opettajat työkauden alussa kokoukseen ja vieraillaan kouluissa.

 

Merimaskun kirkon lämmitysjärjestelmä uusitaan 95 000 eurolla. Kesällä järjestetään kansanlaulukirkko ja kesäasukkaiden kirkkopyhä. Syksyllä järjestetään valon konsertti. Pyritään löytämään pyhäkoulunopettajia. Perhekirkko on kolme-neljä kertaa vuodessa. Partiolaisten kesäleiri (jollaleiri) pidetään ja venekalustoa huolletaan. Tervetulokirjeitä lähetetään muuttaneille.

 

Rymättylän pappilan lämmitysjärjestelmä korjataan, kustannukset 16 000 euroa. Rymättylän seurakuntakodin peruskorjauksen suunnitteluun on varattu 4000 euroa, samoin leirikeskus Majakan peruskorjauksen suunnitteluun 1000 euroa. Edelleen pidetään kinkereitä, järjestetään kaamoskonserttisarja sekä kansanlaulukirkko. Tuetaan musiikkikasvatusta järjestämällä musiikkileiri alakouluikäisille.